Ni som får statsbidrag för att genomföra Specialpedagogik för lärande under läsåret ska börja med en av tre grundläggande moduler. De grundläggande modulerna syftar till att ge grunderna i specialpedagogik.
En utgångspunkt i modulen är att goda relationer och god kommunikation bygger en skola för välbefinnande och lärande för skolans alla elever, såväl som för skolans personal. Lärarnas kollektiva professionella ansvar för att kontinuerligt förbättra och utveckla verksamheten skrivs fram i såväl läroplanerna för förskoleklass, grundskola och specialskola som i gymnasieskolans läroplan och i läroplanen för kommunal vuxenutbildning. Lärarnas kollegiala lärande och samarbete för att förbättra och utveckla skolan – det kollektiva lärandet – sätts i förgrunden. Skolans specialpedagogiska utmaningar betraktas som ett kollektivt ansvar, snarare än som enskildas problem. När lärare tillsammans utvecklar sin kommunikations- och relationskompetens på hela skolan kan viktiga lärar-elevrelationer stärkas, ett tryggt och kamratligt socialt klimat utvecklas, och god arbetsro i undervisningen grundläggas.
Denna modul riktar sig till lärare för elever i alla åldrar och är framtagen för lärare i förskoleklass, grundskola, gymnasieskola och kommunal vuxenutbildning. Det gemensamma styrdokument som modulen utgår ifrån är Skollagen (SFS 2010:800), som gäller för dessa skolformer. Modulens innehåll är avsett att ha allmängiltig karaktär och vara passande för alla lärare oavsett skolform. Däremot exemplifieras innehållet, och anknyts i momentens diskussionsfrågor och arbetsuppgifter, till arbetet med elever i olika åldersgrupper och till respektive skolforms läroplan.
De fyra delarna i modulen lägger fokus vid samspelet i skolan på tre olika nivåer: i hela skolan, i grupper, och i interpersonellt samspel. På så vis återspeglas spannet av specialpedagogiska perspektiv på skolsvårigheter och elevers utmaningar som behöver finnas på varje skola: individuell hänsyn, relationell förståelse, och organisatorisk beredskap. När kunskap om förutsättningar för alla elevers optimala utveckling och lärande på organisation, grupp och individnivå utvecklas parallellt, hålls levande och samspelar med varandra kan en inkluderande undervisning utvecklas i hela skolan. Detta i sin tur kan leda till att genomtänkta specialpedagogiska insatser planeras och genomförs tillsammans när så behövs.
Modulen består av följande delar:
Modulen är framtagen av Stockholms universitet.
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett så bra sätt som möjligt. Här kan du välja vilka cookies du vill godkänna.